DIERENRIJK

Rinske Kegel ( schrijver) en Wouter Gresnigt (illustrator) hebben een boekje gemaakt dat, bij iedereen die van taal houdt, de mondhoeken zal doen opkrullen. Elke donderdag zullen zij een dier met beschrijving posten.

Via rinskekegel@gmail.com kunt u voor slechts 5 euro een boekje met tien dierbeschrijvingen kopen, inclusief versturen. Ook voor voordrachten en recensie-exemplaren kunt u dit mailadres gebruiken. 


Er zijn nog veel onontdekte diersoorten. Het feit dat ze nog niet ontdekt zijn, komt omdat ze alleen in het rijk der taal bestaan. 

Stormram

Als je langs een zompig weiland loopt waar de schapen in het prikkeldraad hangen dan is er een grote kans dat de stormram bezig is geweest.
De stormram was als lammetje al te herkennen aan het enorme stemgeluid dat het produceerde.
Pas in de puberteit, als bij een mannelijk mens de baard in de keel komt, kreeg de stormram de storm in de keel. Als de stormram volwassen is, kan hij een storm veroorzaken waarbij windkracht 11 heel normaal is. Vaak zijn de medeschapen hier het slachtoffer van.
De stormram wordt vaak gemuilkorfd, echter constant muilkorven, zorgt voor een toename van het lagedrukgebied in de keel van de stormram waardoor in het ergste geval een tornado kan ontstaan. 
Dus zal de boer de stormram zeker tweewekelijks moeten ontluchten. Als een stormram een schaap dekt is er kans van een op vier dat dit een stormram wordt.ComputermuisDe computermuis is in hetzelfde tijdperk ontstaan als de eerste spelcomputer, eind jaren zeventig.

Door de komst van computerspelletjes verloor de muis al snel zijn interesse in nootjes en kaas en besteedde zijn tijd liever aan het spelen van Bricks en Pacman. Nauwelijks tijd om te eten consumeert de computermuis de restanten van afhaalpizza's en magnetronmaaltijden.

Inmiddels speelt de computermuis alle grote games, met beroepsgamers uit de hele wereld maar voornamelijk uit China. Vanwege zijn snelle kleine pootjes, zijn vlotte reactievermogen, wordt de computermuis gezien als een geduchte tegenstander.

In de weinige tijd dat hij slaapt, droom hij in rates, dropshots, levels en fails. De computermuis is vaker van het mannelijke dan van het vrouwelijke geslacht. De computermuis verliest al snel het contact met zijn soortgenoten die hem in eerste instantie nog proberen te bewegen tot het nemen

van meer beweging en een andere hobby, bijvoorbeeld volksdansen.

BesteleendDe besteleend is een dier van deze tijd. De consumptiemaatschappij heeft de besteleend volledig in haar greep. Het gaat de besteleend niet zozeer om de spullen zelf als wel om het verslavende gevoel steeds iets nieuws te bezitten. De besteleend bestelt zijn eten, zijn rookwaar en zijn meubels allemaal online. Het loopt inmiddels de spuigaten uit want zijn leefomgeving is volgestouwd met fitnessapparatuur, vitaminepreparaten, voedsel dat schimmelt. 
Er zou een jeugdtrauma aan ten grondslag kunnen liggen.

De besteleend koopt inmiddels alles op krediet, de schuldsanering heeft er zijn handen vol aan. Zelfs badeendjes ontsnappen niet aan zijn aandacht, de hele vijver ligt er vol mee. Dit terwijl de besteleend niet eens meer weet hoe hij moet zwemmen en hoe voedzaam kroos is. De besteleend denkt erover om zich te laten opnemen en behandelen, maar eerst gaat hij nog even wat bestellen omdat hij zich zo ellendig voelt.


Paracetamol
 

Dit meelijwekkende dier is duidelijk in het verkeerde lichaam geboren. Eigenlijk had de paracetamol een libelle moeten zijn, zwevend op het water en genietend van de warme zonnestralen. Helaas werd dit dier diep onder de grond geboren, bijna blind en met lelijke graafklauwen. Door het feit dat de paracetamol vrijwel nooit wist waar hij was of waar hij heen ging en als hij dan eens in het felle licht belandde nog blinder werd dan daarvoor, ontwikkelde hij paranoïde trekjes. Nadat hij ook nog door een boer met een schep op zijn kop werd geslagen, kreeg hij helse pijnen die nog het meest aan clusterhoofdpijn deden denken, al had dit sneue dier daar zelf nog nooit van gehoord. Het liefst had hij een medicijn willen uitvinden tegen de hoofdpijn, maar daar was hij te blind voor. Depressief en suïcidaal moest hij zijn uitzichtloze leven slijten in het donker

FietspadDe fietspad is nooit echt geïnteresseerd geweest in water. Hij haalde slechts met grote moeite zijn zwemdiploma’s, waarbij het zwemmen door een gat hem de grootste gruwel was. Terwijl zijn broers en zussen al aan de overkant waren zat hij met een mopperende vader aan de kant en kreeg zijn benen niet in de spreid- en sluitstand. Zijn zwemvliezen ontwikkelden zich nauwelijks en regelmatig moest hij om die reden door zijn vader gereanimeerd worden omdat hij weer eens naar de drabbige bodem gezakt was. Tot het moment dat de fietspad het bijltje erbij neergooide en aan de kant ging zitten. Op dat moment viel zijn oog op een rond ijzeren brilmontuur dat iemand aan de oever verloren was. Vanaf die dag werd hij een ander dier. Hij maakte er een fiets van en ging er als een speer vandoor. Het bleek de perfecte manier om aan voedsel te komen, keihard trappen en gewoon zijn  bek openhouden om er vliegjes in te vangen. 
 DriftkikkerDe driftkikker is, als hij volkomen kalm is, niet te onderscheiden van de gewone kikker.Dat komt helaas enkel voor als hij slaapt of knock-out is geslagen in het zoveelste gevecht. Als hij geconfronteerd wordt met de onmogelijkheden van het leven, zie je zijn groene kleur langzaam veranderen in een diep donkerrood. 
Daar komt nog bij dat er vaak stoom uit zijn oren komt. 
De driftkikker windt zich overal over op, van de buurvrouw die hem vergeet te groeten tot politici die onrechtvaardig handelen. 
Alles is aanleiding tot een onvervalste driftbui. Ook andere driften, zoals seksuele, kan de driftkikker maar moeilijk controleren. Het vrouwelijk schoon wordt angstvallig geadviseerd uit zijn buurt te blijven. Driftig als hij is, probeert de driftkikker driftig iets te doen aan zijn probleem en valt hij met regelmaat artsen en psychiaters aan vanwege hun onvermogen hem te genezen. 
Vleugellam
In het voorjaar wordt iedereen blij als de eerste lammetjes hun bibberende pootjes in het gras zetten om door het groene weiland te huppelen. Hun vrolijke geblaat in combinatie met de geur van vers gras, geeft iedereen een lentegevoel. Helaas zijn er ook minder gelukkige lammetjes. Zij die klem zaten en verdrukt werden door hun grotere broertjes en zusjes. Zij die verstoten werden door hun moeder en zo te weinig melk binnenkregen. Deze lammetjes stijgen op naar de hemel, met ragfijne engelenvleugeltjes om als schapenwolkjes in de lucht ons eraan te herinneren dat niet elk dier het geluk van het leven mag ervaren. Een goede katholieke boer weet dat en slaat een kruis als hij de vleugellammeren aan de blauwe hemel ziet verschijnen. Elk moederschaap dat een lammetje verloor, begint dan klagelijk te blaten. Dus als u schapenwolkjes ziet, weet dan dat het een onschuldig zieltje is, dat verloren is gegaan.

Stropdas
In tegenstelling tot de vlinderdas bij wie het glas altijd halfvol is, heeft de stropdas de een meer pessimistische inslag. Hij wordt zelfs nog somberder van dit soort psychologische prietpraat.
Vanwege het opgroeien in oorlogstijd in een constant belegerde dassenburcht werd de stropdas een angstig, onzeker en sarcastisch diertje dat niemand meer vertrouwde. Hij werd paranoia en begon te geloven in complottheorieën.
De stropdas wordt vrijwel altijd lid van de padvinderij. Nu lijkt dat in eerste instantie een onlogische keuze, maar het is geen manier om toch vertrouwen op te bouwen. Het is juist een doelgerichte keuze om zijn ultieme doel te bereiken, de dood.
Op de padvinderij leert de das knopen leggen. Als hij de knooptechniek voldoende beheerst zegt hij zijn lidmaatschap op en knoopt een strop. U kunt hieruit concluderen dat de stropdas een zeldzame diersoort met een geringe levensverwachting is.

Proefkonijn

Dit gretige beestje is de orale fase nooit ontstegen. Tijdens de eerste jaren van zijn leven viel het nog niet op maar toen  hij als ouder dier nog steeds overal aan lebberde begon de omgeving te beseffen dat er een proefkonijn deel uitmaakte van hun familie.

Het dier raakte verslaafd aan het proeven van alles wat in de buurt van zijn mond kwam. Dit had  grote gevolgen. Familieleden van het proefkonijn hebben altijd een pincet en jodium in de buurt voor de keren dat het proefkonijn bijvoorbeeld van glas en punaises heeft geproefd. Hoe ouder het proefkonijn wordt hoe groter de drang om nieuwe smaken en structuren te proeven. Hij reist de wereld over om lava uit vulkanen te proeven en heeft aan ijslagen gelikt van miljoenen jaren oud. Kom je het proefkonijn tegen dan zal hij jou ook willen proeven, wees gewaarschuwd, zijn tong is inmiddels erg ruw geworden. Vlinderdas

Een van de meest bijzondere diersoorten uit deze verzameling is de vlinderdas. Niet alleen vanwege zijn kleur en verschijningsvorm maar ook omdat hij een voortreffelijk voorbeeld is van hoe erfelijk materiaal een eigen leven kan gaan leiden.

De vlinderdas is niet zwart-wit zoals zijn soortgenoot, de gewone das, maar kan in werkelijk alle  kleurschakeringen ter wereld komen. De vlinderdas is geen zoogdier, maar een tot insect gemuteerd dier. Het heeft een voorkeur ontwikkeld zich in de nek van de mannelijke variant van zoogdiersoort 'mens' te verschansen vanwege de warmte. Hij is in tegenstelling tot de gewone vlinders niet schuw en kan zich meerdere uren op een mensenhals bevinden, het liefst tijdens vrolijke feestjes. Echter, de anaalklieren van de vlinderdas verspreiden dezelfde urineachtige lucht bij gevaar als die van gewone dassen. Benader deze kleurrijke diertjes dus voorzichtig. 


Vliegtuig

Het vliegtuig is een dier dat zich niet een-twee-drie laat definiëren. Het is herkenbaar aan zijn onrustige aard en het niet kunnen vliegen in rechte en doelgerichte lijnen. Dat is de reden dat er een tuig is ontwikkeld en daar dankt deze soort zijn naam aan.

Het vliegtuig zou zonder tuigje doelloos rondhangen op rottend fruit en paardenvijgen,

ongeïnteresseerd zijn eigen leven en dat van anderen vergallend terwijl het overheidsgebouwen besmeurd en constant zorgt voor geluidsoverlast. Vaak komt het vliegtuig in de criminaliteit terecht, maar dankzij het tuigje kan het vliegtuig wel de juiste vaardigheden aanleren. Er gaan verhalen rond dat het eerste vliegtuig is afgestudeerd aan de universiteit van Harvard als microbioloog. Het tuigje bevat een speciaal ontwikkeld apparaatje dat elektroshocks afgeeft bij ongewenst gedrag. Dit zou nog weleens voor opschudding kunnen zorgen in de mensenwereld. 

Probeer

De probeer was als welpje al een makkelijk jong. In eerste instantie was dat voor moederbeer een prettige bijkomstigheid omdat de proberenwelp altijd 'ja' zei tegen strooptochten en nooit 'nee' tegen een onaangenaam klusje. Het bracht echter al gauw talloze problemen met zich mee.

Op school maakte hij aanvankelijk veel vrienden maar omdat hij het overal mee eens was, (dus ook met de minst populaire leraren) waren die vriendschappen snel bekoeld. Ook kreeg hij problemen, omdat hij vaak meeliep in demonstraties en dan de enige was die bijvoorbeeld wél voor het gebruik van kernwapens was. De probeer is lid van alle politieke partijen en is zowel voor discriminatie als voor het tegengaan van discriminatie. De probeer heeft grote kans op een burn-out, depressies en je zou zelfs kunnen spreken over kenmerken van borderline. Vaak gebruiken proberen middelen als valium en prozac.

Pakezel

De pakezel heeft zich nooit thuis gevoeld in zijn rol als drager van zware lasten. Wel heeft de pakezel altijd zijn eigenzinnige aard weten te behouden. Hij heeft het hierdoor ver geschopt in de wereld.

De pakezel ontsnapte al gauw aan zijn armoedige stal om via het raam van de boerderij weg te dromen bij het achtuurjournaal. Hij kon zijn ogen niet afhouden van de nieuwslezer in zijn prachtige maatpak en besloot dat hij dat liever wilde dragen dan zijn grijsbruine vacht. Hij begon zich te scheren en oefende jarenlang in het rechtop lopen. Godzijdank deed hij dat stiekem, anders had hij verkocht kunnen worden aan het circus. Op een dag jatte de pakezel het zondagse pak van zijn baas en trok de wijde wereld in. Maanden later stal hij de show op de catwalks van Parijs, Londen en Milaan en is inmiddels een veelgevraagd model voor de grote herenmerken.

Nachtmerrie

Dit prachtige hoefdier staat overdag, goed vastgebonden aan stalen kettingen, in de stal en slaapt. Op het eerste gezicht lijkt het een vredig dier maar niets is minder waar. Zodra de schemer inzet, opent de nachtmerrie haar ogen en spert dreigend haar neusgaten. Rond middernacht heeft ze zich losgerukt en rent de nacht in met het schuim op de lippen. Met haar neus in de lucht gaat ze op zoek naar de geur van slaapzand, naar onschuldige slachtoffers die diep in hun remslaap zijn. Deze mensen fluistert zij de meest griezelige verhalen in de oren.

Het werkt voor de nachtmerrie therapeutisch om deze mensen via hun dromen de stuipen op het lijf te jagen. Word je badend in het zweet wakker met achtervolgingsbeelden van monsters met kettingzagen, dan zal de nachtmerrie de komende dag vredig in haar stal staan te slapen. 
Koffiepad
Door de toename van snelwegen heeft de koffiepad veel van zijn soortgenoten een snelle en platte dood zien sterven. Wegens de traagheid die eigen is aan de paddensoort is de koffiepad zich gaan verdiepen in een manier om zich sneller voort te bewegen.
Te lui voor de sportschool kwam de koffiepad uiteindelijk uit bij de opwekkende stof cafeïne, het hoofdingrediënt van koffie.
Sinds die tijd is de koffiepad de grootste afnemer van koffiepads en drinkt hij liters koffie. Door deze methode is de huid van de koffiepad van groenbruinig naar een diepbruine chocoladekleur gegaan en puilen zijn ogen uit als knikkers. De koffiepad heeft sindsdien fikse slaapproblemen maar is in een flits de snelweg over.
Onlangs heeft de koffiepad de marathon van New York met de snelste tijd afgelegd. Na afloop wilde hij geen medaille, maar vroeg hij om een dubbele espresso.Knijpkat
De knijpkat behoort tot de roofdierachtigen al beleeft dit dier meer plezier aan het knijpen van alles dat in zijn buurt leeft (of zelfs dood is) dan dat het jaagt op een prooi.
De knijpkat is te herkennen aan zijn merkwaardige voorpoten die bestaan uit een lange harige wijsvinger en duim. De knijpkat knijpt het liefst voluptueuze zoogdieren waarvan de mens toch wel favoriet is. Met name baby's zijn vanwege hun zachte vetrolletjes vaak slachtoffer van de knijpkat. De knijpkat is tevens te herkennen aan zijn ogen van waaruit een koud wit licht schijnt.
In de loop der tijd heeft de knijpkat allerlei knijptechnieken ontwikkeld. Niet alleen het tussen de nagels fijnknijpen van kleine velletjes en het stevig in de onderbillen knijpen, maar ook het gebruik van voorwerpen zoals wasknijpers en tangen schuwt de knijpkat niet. Tijdens het knijpen maakt de knijpkat een geluid dat klinkt als het starten van een motorzaag.


Kamerolifant

De kamerolifant is een fantastisch dier. Sinds de mens de gewone olifant ging gebruiken om op te rijden is de kamerolifant langzaam geëvolueerd tot een uniek exemplaar dat vooral in trek is bij de reislustige mens die van luxe en comfort houdt. De kamerolifant is geheel aangepast aan de wensen van de toerist. Een kamer met airconditioning, heerlijke bedden en stromend warm water. Men zit niet meer bovenop de olifant, maar ín de olifant is in de loop der tijd een kamer gevormd! Het is alsof je je in de baarmoeder van de olifant bevindt. Je hoort de geruststellende hartslag van dit dier, een spirituele ervaring.

Kamerolifanten reizen, net als hun gewone soortgenoten, altijd in groepen. Voor een familiereis is deze soort dus uitermate geschikt. Na een modderbad hoeft u de ramen niet zelf te wassen, daar heeft de olifant een slurf voor. Dichterbij
De dichterbij heeft altijd weinig interesse getoond in het vergaren van honing. Hij leerde zichzelf lezen en las algauw alles wat in het poëtische veld te vinden was. Van Shakespeare tot Slauerhoff en van Marsman tot Jan Arends. Het meest gecharmeerd was hij van Gorters Mei.
Toen zijn angel begon te groeien ontwikkelde de dichterbij in eerste instantie een afkeer jegens dit instrument, zoals je ook wel ziet bij genderdysforie, tot hij besefte dat hij het als schri
jfinstrument kon gebruiken. Sinds die tijd doopt hij elke dag zijn angel in de inktpot om aan een meesterlijk poëtisch epos te schrijven.
De dichterbij realiseert zich dat hij zuinig moet zijn op zijn angel omdat hij deze, zoals elke bijensoort, slechts één keer kan gebruiken. Om die reden is de dichterbij al in het vroegste schrijfstadium in onderhandeling met uitgeverij De Bezige Bij om zijn epos te laten uitgeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten